fredag 7 juni 2013

Ovalruteuppdatering

I början av 60-talet hade det byggts upp en stor population med begagnade VW typ ettor. I vissa avseenden började de redan kännas omoderna, trots att de var långt ifrån uttjänta. Volkswagen var inte sena att inse att det fanns en potential i att sälja uppgraderingar till bilägare som ville ha en modernare bil men inte hade råd att köpa en ny.

Bilden visar en presentation av vad man hade att erbjuda i form av uppgraderingar under vårvintern 1962. Till exempel finner man ett väghållningskit i form av kränghämmare och styrdämpare. I det ingår bland annat det speciella fästet för att montera styrdämpare på en äldre framvagn som jag skrivit om i ett tidigare inlägg (länk).

Den enda prestandaökning som erbjöds var riktat till ägare av bilar med 25 hästars motorer som kunde uppgradera till 30 hästare. Hade man redan den kunde man istället byta luftfiltret till ett från 34 hästaren med förvärmning av insugsluften för bättre motoregenskaper vid kall väderlek.

Förutom uppgraderingarna i bilden ovan finner man fler små-uppdateringar i VW's servicelitteratur. Det är rekommenderade uppgraderingar som kunde göras i samband med andra reparationer eller kundklagomål. Ett par exempel är en lägre sättning av bakfjädringen på 50-tals bilar och att koppla om vindrutetorkarmotorn så strömmen går över tändningen.

Eftersom jag har mantrat "begagnad svensksåld Ghia i början av 60-talet" för min bil så noterar jag gärna dessa uppdateringsförslag och genomför vissa när jag anser det passande.

Från Forum 1/1962

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar