söndag 26 oktober 2014

Årsta Motorverkstad och Abarth kitet


Kommer ni i håg Abarth kitet jag visade en illustration på för ett tag sedan? Vad jag då missade var att det nu sitter på en annan bil.

Bilen i fråga ägs av Vegard Foseid och är en 52:a med svenskt ursprung. Han har en härlig historia kring den delvis baserad på efterforskningar och delvis påhittad. Ibland är det svårt att vara riktigt säker på vad som är vad. Enligt historien var det VW-trim återförsäljaren Årsta Motorverkstad som tillsammans med Scania Vabis byggde bilen för Midnattsolsrallyt 1953. Enligt samma historia kom den aldrig till start det året, men 1954 tävlade den och körde i nivå med Porsches 1300 cc vagnar.

Hur som helst är det en härlig bil med sin mörkgröna nyans och snygga aluminium detaljer. Bra jobbat!

Vegard vill passa på att tillägga att Abarth kitet är för 25 hästars motorer, inte 30 hästare som jag antydde i tidigare inlägget. Att det är sällsynt beror på att Abarth strukturerade om verksamheten. Men hade börjat marknadsföra förgasar-kit med egentillverkade insug till flertalet bilmodeller, men insåg ganska snart att produktsortimentet spretade för mycket. Insugstillverkningen lades därför ned till förmån för ytterligare fokus på ljuddämpare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar