måndag 4 augusti 2014

Wiking Autorennen, motorerna

Att lyfta på motorluckor är alltid intressant. På detta evenemang fanns alla de fyra klassiska trimsätten för 50-tals VW's representerade. Jag syftar då på Road&Tracks definition från 1957: Konventionell trimning, kompressor, Okrasa-kit eller Porsche motor.Först ut är Magnus från Västkusten med sin Okrasa-konverterade 30-hästare. Han är nog en av de första i landet som fått ut en bil med Wolfsburg West kitet. Han har valt att bearbeta topparna för högre komp och sett över insugsrören. Fördelaren är en klassisk 010 och Abarth-kopie-dämparen gör att motorn får en gôtt ljud. Som att poppa jättestora popcorn riktigt fort.


Bengt H får representera den konventionella trimningen. Sedan jag skrev om den i bloggen är den uppdaterad med original fördelare, istället för 019, samt med en omslipad kam från JPM. Den ger lite extra vid toppvarv utan att tappa vridet i botten. Theo Decker piporna  till trots går motorn riktigt tyst med bara lite extra muller vid pådrag. 


Paul från England har valt Porsche-alternativet. Det är en 60 DIN hp 1600N motor från 1956. Ett mycket lämpligt val för en ovalruta. Att alla 60 var hemma visade Paul tydligt på specialsträcka tre.


Sist, men inte minst, har vi kompressormatning i form av en Judson-försedd ovalruta. Ola valde att köra utan motorlucka så vi kunde beskåda installationen in action. Det lilla luftfiltret fick vad det tålde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar