fredag 12 april 2013

Varde ljus

Redan första sommaren med Ghian konstaterade jag att man var beroende av vettig gatubelysning om man ville köra i skymningen. Få fotoner verkade ha orken att lämna lyktglaset. Bättre lyse behövdes, men inte till vilket pris som helst. Jag ville inte göra åverkan på elsystemet. Konvertering till 12V var således uteslutet, liksom användadet av relän. Således fokuserade jag på själva strålkastarna.

Originalinsatserna av symmetrisk typ var i hyfsat skick, men fick ändå en viloplats i garagehyllan.  Istället inköptes nya asymmetriska från Wolfparts samt ett par H4 glödlampor i 6V utförande med gamla pt45 sockeln. Asymmetriska strålkastare kom på Ghian under kalenderåret 1960. Inte original alltså, men tillräckligt tidiga för att passa min dogm.

Insatserna krävde ett par förbättringar innan montering. Den cylindriska ring som håller mutterstyckena för justerskruvarna, lackades silver. Lämnar man den svart blir det lätt en ögonskuggseffekt annars. Sedan behövdes en liten monteringsjustering i form av 0,5 mm filande i underkanten på den inre lyktringens monteringshål.

Sedan var det bara en sak till: Var får man tag på kontaktstycke för H4 om man inte har i skrotlådan? Svaret var Örebro agenturaffär. Butiken som har alla dessa udda småsaker som man som renoverare kan behöva. Ett tips är att de har mer saker än vad som visas på hemsidan.

Nu återstår bara justering, sedan är det dags för en kvällstur!

1 kommentar:

  1. Det var väl dessa ljus som var upphovet till klassikern: Var är det för idiot som kör på parkeringsljus? Ända tills han bländade av.

    SvaraRadera