måndag 18 maj 2015

Laddning av livlinan


Titeln på denna blogg innehåller ordet "Kaizen", det japanska ordet för ständig förbättring. Ursprungstanken var nämligen att innehållet skulle kretsa kring ständiga förbättringar på en rullande veteranbil. Nu har bloggen delvis utvecklats annorlunda, men här kommer i varje fall ett inlägg i den tänkta andan.

Nya tider ger nya krav. Skall man introducera en modern bekvämlighet i sin 50-talsbil så tycker jag möjligheten att ladda mobilen står högt i kurs. Lyckligtvis är USB standarden 5 V vilket gör det enkelt att implementera på en 6 V bil. Jag köpte en färdig lösning från signaturen Frederik på Boxerville för 70 kr, vilket kändes som en enkel och prisvärd start.

På min ex-56:a bubbla installerade jag i slutet av 90-talet ett cigarettändaruttag (12V) i handskfacket. En bra lösning då dåtida mobiler saknade en gemensam laddstandard som USB har blivit. Den här gången ville jag inte göra åverkan på det Ghia unika handskfacket, så askkoppen blev nästa tanke. Den är samma som i ovalrutor och i 60-tals Ghior, så det är ingen unik detalj men gör åverkan på.

Nackdelen med att montera saker i askkoppen är dock att den rör sig utåt i en svängande rörelse och att den har metallflärpar i sig som är i vägen. Lösningen blev att:

- Ta upp ett stort hål i baksidan av askkoppen, samt hål för kablarna i dess ytterhölje
- Lägga kabeln i en loop i botten så den kan ta upp rörelse under stängning och öppning.
- Smältlimma fast USB uttaget i sidan (med lågtemp smältlim för att inte skada komponenterna).
- Slutligen: installera en platt neodymmagnet som säkerställer att luckan blir riktigt stängd.

Som det ser ut verkar det funka. Återkommer med rapport om det inte gör det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar