lördag 30 maj 2015

Importfrossa


I slutet av 50-talet hade Europeiska importbilar, med Volkswagen i spetsen, gett Detroit skrämselhicka. Alla de tre stora skissade därför på mer kompakta modeller att lansera vid decennieskiftet.

Som bekant vade Chevrolet att gå ett steg längre än sina övriga landsmän och själva prova konceptet med luftkyld boxer i aktern. Resultatet blev Corvair en, för amerikanska mått mätt, kompakt bil med plattsexa i baken. För att gå all-in valde de att till modellåret 1961 dessutom lägga till kommersiella modeller, precis som VW gjort med typ 2. Modellserien fick namnet Corvair 95.

Men, samtidigt lanserade Ford sin Econoline i precis samma segment. Den var konventionellt byggd, billigare att köpa, billigare att köra och, skulle det visa sig, spenderade mindre tid stillastående på en verkstad. För att göra en lång historia kort: Corvair 95 blev aldrig någon storsäljare.

Pic-up:en på bilden, fotad utanför en välkänd VW verkstad utanför Södertälje, är därför faktiskt den ovanligaste av alla Corvair modeller. Synd, för den är ganska snygg tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar