En blogg om teknik- och företagshistoria med fokus på 50-tals Karmann Ghior och tidstypisk motortrimning.
tisdag 30 april 2013
Sju nyanser av grönt.
fredag 26 april 2013
Karmann Ghia camping
I höstas fick jag besök av en numer pensionerad kollega. Det visade sig nämligen att hans pappa hade en likadan bil som min under sent 50-tal till tidigt 60-tal. Givetvis blev det beskådning och provkörning av min bil. Sist han körde Ghia skulle det fortfarande dröja halvdussinet år innan ett körkort var möjligt.
Trots två halvstora söner i familjen så var det denna bil som användes för semestrar på kontinenten 1959 till 1961. Skall man semestra fyra i en Ghia får man inte vara bortskämd med att ha mycket bagage…
Bilden ovan är scannad från en gammal smalfilm. Värt att notera är att den har vita blinkers, troligtvis är de av den nya typen som introducerades i mitten av 1958. På andra bilder ser man även de helröda bakljusen. Jämför gärna med tidigare bilder i bloggen på Volkswagens utställningsbil från 1956 som har orange blinkers.
Stort tack till Calle för lånet av bilden!
måndag 22 april 2013
Bromsobjekt
"Nej, det blir inget trim. Inte ens nostalgitrim." Så har jag svarat när vänner undrat hur jag tänker utveckla Ghian. Men, när allt kommer omkring vet man ju aldrig. Ett bra första steg är hur som helst bättre bromsar.
Det mest lockande alternativet är bromsar från Porsche 356. Denna modell utvecklades som bekant med Volkswagen mekanik som grund. En trevlig bieffekt av det är att bromsarna passar i princip rätt av på bubblor och Ghior upp till 1965. De bromsar som är intressanta är de 11" aluminiumtrummor med stålinlägg som introducerades i oktober 1952. I och med B modellen hösten 1959 blev flänsarna radiella istället för längsgående och en del andra förbättringar ifördes. I augusti 1963 hade tiden hunnit i kapp och dessa aluminiumskönheter ersattes med helt vanliga skivbromsar.
När Ghian kom hem undrade jag om inte min forne garagekompis Janne hade sina Prosche 356A bromsar kvar. För 24 år sedan köpte han en äldre ombyggd VW just för att den hade A-bromsar, men de kom aldrig till användning då han fick tag på bättre 356B trummor istället. Janne trodde nog att de kunde finnas kvar, men varnade att de nog inte var i så bra skick.
Nu, snart två år senare, blev det hämtning av bromsarna. Det är inte säkert de går att rädda, men jag ser det som ett lagom lågmält långtidsprojekt.
fredag 19 april 2013
Ramtunnelrensning
Ett irritationsmoment i min Ghia har varit den stökiga ramtunneln. Handbromsspaken var i fel färg, värmeratten likaså. Över tunneln låg dessutom en matta av billig eftermarknadstyp i en alldeles för kall grå färg. Som lök på laxen ett toalettstolsformat Sperrwolf växelspakslås.
Det sistnämnda är ett eftertraktat tillbehör bland veteran VW fantaster, så det är inget att förakta. Dock inget som stilmässigt stämmer med hur jag vill ha min bil.
Operation ramtunnelrensning inleddes därför. Steg ett blev omlack av handbromsspaken, där överbliven färg från fälgcentrumen kom till användning. Nittiotalsmattan revs ur och en Wolfsburg West ramtunnelmatta för 56-59 typ 1 modifierades i stället. I original skall det vara beige gummimatta, men någon sådan går inte att uppbringa. Istället får det bli en svart, precis som Ghiorna tillverkade före mars 1956 hade (se: http://lowlightkaizen.blogspot.se/2013/02/tidiga-versionen.html).
Sedan monterades en benvit värmeratt och växelspaken skruvades fast med två M8 med 14 mm skalle av originaltyp. Sperrwolfen hamnade på hyllan för att få ett renare utseende. Växelspaksknoppen är av typen som fanns i typ 1 56-59 och i Ghia 56-57. Inte rätt, men inte helt fel heller. Färgen är dock den rätta och jag tycker den ser proper ut.
Själv tycker jag området kring ramtunneln blev mycket lugnare med dessa enkla förändringar.
onsdag 17 april 2013
PANK i detalj
PANK dragstern är verkligen värd en närmare studie. Här syns de hemsnidade detaljerna som kamdrivningen till 911 topparna och IDA48 insugen. Framför allt ser man också JP fälgarna. Specialbeställda från Tunaverken i Eskilstuna och ursvarvade på insidan för lägre vikt.
Även denna bild kommer från byggherren himself, Fredrik Reichel, som enligt egen utsago inte har några problem att skylta med sina gamla ungdomssynder.
Sällan ser man så snygga synder.
tisdag 16 april 2013
Svenska VW klassiker, del 2
När jag var elva år gammal, 1979, såg jag denna farkost på en dragracingtävling i Västerås. Jag tyckte det var mycket märkligt med VW-motor i en dragster. Då förstod jag inte alls att detta bygge var mycket mer avancerat än de flesta V8 byggen i depån. Av en händelse kom jag i kontakt med byggherren häromdagen och bad då genast om en bild och lite info till bloggen.
Det var 1977 som Fredrik Reichel färdigställde denna typ 1 baserade 1968cc maskin. Den mest uppenbara avvikelsen är de avkapade Porsche 911 topparna med 46/40mm ventiler, Sune Jansson/Erson kammar och egentillverkad kamdrivning.
Slagvolymen erhölls genom en wedgematad 78mm Gene Berg vev tillsammans med 90mm Mahle Oettinger Nicasil cylindrar och 911 2,7l kolvar. Slutligen tronar ett par Weber IDA 48:or på de egenhändigt frästa billetinsugen. Veven kom att spela en roll i samarbetet mellan Bofors och Gene Berg, men det är en helt annan historia.
Förutom tjänstgöring i en dragster satt motorn också i en gatbil som kördes ned till Italien och sedan användes som daglig bruksbil i ett par års tid.
Fredrik låter hälsa att motorn fortfarande finns i hans ägo. Han har förvisso sålt, och köpt tillbaks, den två gånger, men nu är den nog hemma för gott. Inför 2014 hoppas han på come back i Pank dragstern. Denna gång med en Autorotor kompressor på toppen. Jag önskar lycka till och ser fram emot att återse denna klassiker!
måndag 15 april 2013
Svenska VW klassiker, del 1
Bild från Start & Speed
fredag 12 april 2013
Sent skall syndaren vakna
VW 411 tycker jag är ett praktexempel på vad som händer när en organisation är alltför inåtvänd. Föresatsen var att göra något helt nytt. Troligtvis undersökte man vad återförsäljarna ville ha. De svarade givetvis utifrån det befintliga modellprogrammets brister. Men, problemet är att bilhandlare inte är några visionärer. Jag är säker på att Steve Jobs inte frågade Elgiganten, eller RadioSchack, vad de ville ha för produkt när iPaden skulle utvecklas till exempel.
Slutresultatet blev förvisso något helt nytt. Men, trots nyheter som självbärande kaross, fyra dörrar och McPhearson fjäderben kändes inte bilen ny och fräsch. Luftkyld svansmotor och en omodern kaross förbryllade allmänheten. Den kom att kallas 4 dörrar 11 år för sent.
Till och med designerna tycks ha hållits gömda för omvärlden. Hur kan man annars förklara tilltaget att 1968 lansera en helt ny bil med strålkastare högt placerade på skärmarna? GM började flytta ned sina i nivå med grillen 1959 och redan året efter hade alla stora i USA gjort detsamma. Européerna bytte inte modeller lika ofta, men ett par år in på 60-talet var det otänkbart att lansera en ny kaross med högt liggande lyktor. Fem år senare kom VW 411.
I ett stort företag är det lätt att titta alltför mycket inåt och glömma att yttervärlden rör sig åt ett helt annat håll. Det självgoda Volkswagen vaknade inte innan krisen var ett faktum. Men, när de väl gjorde det gick det fort. På bara några år var sortimentet helt nytt: Golf, Polo, Passat, Scirocco. Faktiskt en riktigt snygg upphämtning!
(Bild lånad från Svenska Volkswagens bildarkiv.)
Varde ljus
Redan första sommaren med Ghian konstaterade jag att man var beroende av vettig gatubelysning om man ville köra i skymningen. Få fotoner verkade ha orken att lämna lyktglaset. Bättre lyse behövdes, men inte till vilket pris som helst. Jag ville inte göra åverkan på elsystemet. Konvertering till 12V var således uteslutet, liksom användadet av relän. Således fokuserade jag på själva strålkastarna.
Originalinsatserna av symmetrisk typ var i hyfsat skick, men fick ändå en viloplats i garagehyllan. Istället inköptes nya asymmetriska från Wolfparts samt ett par H4 glödlampor i 6V utförande med gamla pt45 sockeln. Asymmetriska strålkastare kom på Ghian under kalenderåret 1960. Inte original alltså, men tillräckligt tidiga för att passa min dogm.
Insatserna krävde ett par förbättringar innan montering. Den cylindriska ring som håller mutterstyckena för justerskruvarna, lackades silver. Lämnar man den svart blir det lätt en ögonskuggseffekt annars. Sedan behövdes en liten monteringsjustering i form av 0,5 mm filande i underkanten på den inre lyktringens monteringshål.
Sedan var det bara en sak till: Var får man tag på kontaktstycke för H4 om man inte har i skrotlådan? Svaret var Örebro agenturaffär. Butiken som har alla dessa udda småsaker som man som renoverare kan behöva. Ett tips är att de har mer saker än vad som visas på hemsidan.
Nu återstår bara justering, sedan är det dags för en kvällstur!
söndag 7 april 2013
Sportigast av de osportiga
I senaste numret av tidningen Klassiker är det en artikel om en vintertur med redaktionens rubinröda VW1500S. Där prisas den motorns lite vassare karaktär jämfört med den efterföljande 1600TL.
Jag har inte reflekterat över det tidigare, men just 1500S motorn är faktiskt den luftkylda typ 1/3 motor som har högst litereffekt och får därför anses som den sportigaste. Detta gör då att systermodellen VW 1500 Karmann Ghia Coupé av årsmodell 1964 och 1965 får räknas som de sportigaste av Ghiorna.
För att skrämma upp 1500N motorn från 45 hästar till 54 införde VW specialkolvar för högre kompression samt dubbla förgasare. Motorn introducerades under kalenderåret 1963 och hängde med till hösten 1965. Efterföljaren 1600TL hade samma effekt, men med större kubik och lägre komp blev karaktären snällare.
Något S lades aldrig till i modellbeteckningen för 1500 Karmann Ghian, men broschyrtexten skryter om den ökade effekten och anger den dessutom enligt SAE standard för att det skall låta ännu bättre. De 54 DIN hästarna förvandlas då till 66 SAE dito. Marknadsföring på hög nivå!
Bilden ovan är lånad från Svenska Volkswagens bildarkiv och är troligtvis tagen i samband med fotograferingen för den mycket eleganta broschyren. Denna trycksak dyker upp då och då på Tradera och är i mitt tycke bland de snyggaste svenska VW broschyrerna från 60-talet.
fredag 5 april 2013
Reklampsykologi
Baksidan på Dagens Industris Weekend-bilaga hade i dag en trevlig VW annons. Intressant att man väljer en ombyggd bil när man vill visa upp sin historik.
Men, det ursprungliga Cal Look utseendet, som den vänstra bilen är ett bra exempel på, har snart funnits i 40 år och är väl numer lika mycket klassiker som en originalbil från tiden.
torsdag 4 april 2013
Tur på osopade villagator
Första vårsvängen avklarad. Tämligen odramatisk tur förutom att bromsarna tenderar att behöva några ordentliga tryck innan de behagar dra jämnt.
De moderna Ctek laddarna är suveräna på att hålla batteriet friskt under vintern, så elen var inga problem. Motorn puttrade på snällt den också, den verkar mindre känslig för halvårsgammal bensin än vad min högkompade 1776:a med dubbla Dellortos var.
Jag kan också konstatera att jag inte hann justera vänster dörruta under vintern. Nåväl.
Originalhjulets lov
En viktig del av en bils helhetsintryck är hjulen. Med detta inlägg vill jag slå ett slag för originalhjulet. I en värld där allt fler luftkylda folkisar utrustas med eftermarknadsfälgar, eller fantasifullt utstyrda plåtfälgar, har det strikta originalutseendet hamnat i minoritetsställning.
Att få till rätt utseende handlar många gånger om kunskap om hur det såg ut från början. En bra källa är thesamba.com och den här länken: http://www.thesamba.com/vw/archives/info/paintcodestype1.php
Ovan ser ni exempel på hur elegant 1957 års Volkswagen hade sina fälgar lackerade.
(bild lånad från Svenska Volkswagen)