söndag 24 februari 2013

Faktaparadoxen, del 2


Livet är inte rättvist. En produkt som står för 3 % av försäljningen får helt enkelt inte samma uppmärksamhet i organisationen som den som står för 79 %. Det spelar ingen roll hur vacker den är. Ett litet fel i en reservdelslista, som dessutom inte får så allvarliga konsekvenser, kommer därför aldrig speciellt högt på Richterskalan i ett snabbväxande företag. Därför kan man inte alltid lita på litteraturen.

Det fallet jag refererar till är infon kring den tidiga typen av blinkers på 56 – 59 Ghiorna, som byttes från brandgula till vita (se inlägget "dimman tätnar").

Reservdelskatalogerna anger dock bara en modell av glas: 111 953 161. Detta är ett vitt glas som också satt på 56-57 bubblor med USA spec. Inget annat nummer anges i katalogen, ingen brytpunkt när färgen byttes. Inga M-koder som styr vad som skall monteras. Fullständig information saknas helt enkelt.

Om en Europeisk kund krockade, och behövde ersätta ett blinkersglas, kunde det därför hända att han fick ett glas i fel färg. Men, den tidens reservdelsmän hade en stor yrkesstolthet. Givetvis förstod han att det kunden egentligen behövde var 211 953 161, det vill säga de brandgula blinkerglas som satt på europeiska folkabussar vid denna tidpunkt. Praktiskt, då han säkert redan hade sådana på lagret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar