måndag 25 februari 2013

Bakljusutredningen


Reservdelskatalogen var inte till mycket hjälp vad gäller framblinkers. Däremot är den mer upplysande vad gäller baklysen.

Här kan vi utläsa att på riktigt tidiga Ghior var orangegul blinkers/bromsljus standard och att helröda bakljus bara monterades på bilar avsedda för USA (M-kod 138).

Vad som är intressant är att med det ändrade bakljuset, som kom runt oktober 1957, anges bara ett reservdelsnummer. Det kan betyda, men behöver inte betyda, att det därefter enbart fanns helröda bakljus.

Vad som förvirrar är att det förekommer ett artikelnummer 141 945 227 C i eftermarknadssammanhang. Detta är beteckningen på ett glas av ”nya” modellen med orangegul blink/broms. Men, jag kan inte någonstans finna ett bevis på att dessa glas existerade när bilarna var nya. Mejla gärna om ni kan motbevisa mig!

Från gamla bilder på min Ghia kan man se att den hade helröda glas som ny (se inlägget ”dimman tätnar). När jag köpte bilen hade den tvåfärgade glas och trodde givetvis då att detta var original. Men, så var nog inte fallet alltså. Allt pekar på att det var rött som gällde för alla marknader från oktober 1957.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar