lördag 25 maj 2013

1960, mellanåret.

Sedan förr-förra inlägget har jag lärt mig mer om 1960 års Karmann Ghia. Den äldre typen av sidoemblem var kvar modellåret ut, den Ghia unika hastighetsmätaren likaså.

På bilden ser vi två andra detaljer som snart skulle ändras. I augusti 1960 fick europeiska Ghior, precis som bubblorna, asymmetriska strålkastare samt orange blinkers fram. Åtminstone det senare var ett nypåkommet krav från de tyska myndigheterna. I Sverige var det dock fortfarande godkänt med vita.

Mekaniskt fick 30 hästars motorn leva sitt sista år, men växellådsinfästningen konstruerades om. VW ändrade också vinkel på hela drivlinan vilket bland annat fick sidoeffekten att 1960 års modell har en one-year-only oljesticka. Om någon undrar så har 1960 års oljesticka 40 mm från botten till strecket, till skillnad från 44 mm på de äldre. Viktigt att veta för er som jagar oljesticka till en 30 hästare. Undrar hur det är med de nu så populära industrimotorerna?

Källor:  Firma Neuffers katalog. Böckerna "Karmann Ghia" av Reinhard Lintelmann, The Beelte, The Cronicles of the Peoples Car av Etzold

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar