lördag 26 oktober 2013

Draggin' Grandpa

Mr. Edmonson var en försäljare på ett Kemiföretag i South Carolina som 1959 köpte en Karmann Ghia för sina tjänsteresor. Det tog inte lång tid att upptäcka att bilen inte riktigt hängde med i önskat tempo, varför han försåg den med Judson kompressor och fyrpipig Abarth dämpare.

Efter tjat från hans som tog de Ghian till den lokala dragstrippen för att se tävlingarna, men istället för att vara åskådare hände det sig att han hamnade bland de tävlande istället. Det slutade med klasseger och blodad tand.

1959 och 1960 tävlade far och son framgångsrikt med den kompressormatade Ghian, samtidigt som den agerade tjänstebil i veckorna. Åren därefter vidtog ett experimenterande med mer trimmande, där Okrasa toppar, dubbla Solexar, strokade vevaxlar och Weber kammar var viktiga bitar. 

Draggin' Grandpa och hans Ghia är ändå kanske mest berömda för att ha figurerat en hel del i marknadsföringssammanhang. Bilden ovan är från en katalog över Webers kamsortiment, men mer känt är nog det hyllningsbrev som Mr. Edmonds skrev till Judson, något som sedan flitigt användes i fabrikens reklam.

1963 såldes bilen och familjen Edmonsons tävlingskarriär var över. Men, historien slutar inte där. Läs mer här:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar